Interview Wini Weidenaar in het magazine Smakelijk

Scheurworst, knipworst, droge worst, leverworst en grillworst. Wini weet echt alles over worst. Meer dan negentig jaar geleden maakte Pake (opa) Weidenaar Friese droge worst, welke met turf en eikenhout werd gerookt. Nog steeds wordt dit geheime recept gebruikt. Weidenaar is een innovatief bedrijf.

‘We kijken heel kritisch naar verspilling, verpakkingsmateriaal en dierenwelzijn’.

Droge worst is het meest duurzaam. ‘Al het vlees dat beschikbaar is, wordt gebruikt. Niets wordt weggegooid.’ En hoewel verpakte worst niet duurzaam klinkt, is het toch duurzamer dan de knipworst. ‘De knipworst wordt niet verpakt en is daarmee beperkter houdbaar en wordt vaker weggegooid.’ De verpakte worsten zijn veel langer houdbaar. Weidenaar blijft op zoek naar een betere oplossing.

Duurzame en circulaire projecten

Als Wini niet in de worsten zit houdt ze zich vooral bezig met circulaire en duurzame projecten. In het Noordoosten van Fryslân loopt het project Twirre. Samen de handen uit de mouwen steken. De eigen leefomgeving gezonder en mooier maken door samen te werken aan de biodiversiteit in de regio. ‘De bewoners uit de omgeving gaan de uitdaging aan om zelf een probleem op te lossen. Het is fantastisch om daar bij betrokken te zijn.’

Met haar gezin loopt ze graag een rondje over de bolwerken van Dokkum. De zeshoekige stadskern is omsloten door de wallen van het bolwerk. Gebouwd om de vijand buiten te houden maar gelukkig nooit gebruikt. Binnen de stadskern staan nog veel karakteristieke panden met mooie boetiekjes. In één van die panden zit Zuco, de kleinste zuivelfabriek van Nederland.
Laat je verrassen door ‘Opskodde molke mei rjemme iis!’