Waddenrundvlees van Weidenaar

Koeien in de wei

Koeien in de wei is een typisch stukje Nederlandse cultuur. Het staat niet alleen gezellig, het is ook beter voor de koe en de natuur. De koeien van de melkveehouders lopen tenminste het gehele weideseizoen buiten, dat wil zeggen minimaal 120 dagen van het jaar en tenminste zes uur per dag. Koeien in de wei zijn, zoals gezegd niet alleen gezellig maar het leidt ook tot minder uitstoot van ammoniak en methaan en het levert gezonde en blije koeien op.

Jaring Brunia is één van de boeren die koeien levert voor het Waddenrundvlees.

Natuurbeheer

De melkveehouder doet aan Natuurbeheer. Dit houdt in dat de veehouder op een manier werkt die het behoud en/of de verbetering van de kwaliteit van natuur en landschap stimuleert. (indien de melkveehouder zich in een geschikt gebied bevindt dat door de overheid als zodanig is aangewezen)

Het Waddengebied

Het zogenaamde Waddengebied waar de koeien van het Waddenrundvlees grazen bestaat uit de Waddeneilanden en het gebied vijfentwintig kilometer landinwaarts vanuit de Waddenkust in Nederland.

Dit zijn de lekkere producten van Waddenrundvlees welke onder andere verkrijgbaar zijn:
• 
Waddenbiefstuk (gerijpt)
• Waddensteak (gerijpt/ongerijpt)
• Waddenstoofvlees
• Waddenburger
• Waddenentrecôte (gerijpt)
• Waddenribeye (gerijpt)
• Waddengehakt
• Waddentartaar
• Waddenrunderverseworst

De biefstuk, entrecôte, steak en ribeye zijn extra mals doordat het gerijpt wordt. Rijpen houdt in dat het vlees na slachting gedurende een aantal weken rust in de verpakking.
 Let op: hierdoor is het vlees soms wat donkerder van kleur dan u gewend bent.

Speciale bereiding gerijpt Waddenrundvlees.

Gerijpt Waddenrundvlees kun je herkennen aan het zwarte schaaltje waarop het vlees strak ingepakt is en voorzien van een hoesje van karton met het Waddenrundvlees logo.

Bereiding Waddenbiefstuk
Bereid de biefstuk, steak, entrecote en ribeye als ‘gewone’ biefstuk, dichtschroeien aan beide kanten, vervolgens laat u het vlees 10 minuten nagaren in de oven op 80 graden. 
Haal het vlees maximaal anderhalf uur voor bereiding uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Bereiding Wadden stoofvlees
Haal het vlees maximaal anderhalf uur voor bereiding uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verhit de boter en of olijfolie. Bak het stoofvlees om en om tot het mooi bruin is. Voeg een laagje water toe. Vervolgens per 500 gram 60 minuten laten sudderen.

Bereiding Waddenvlees ongerijpt

Het ongerijpte Waddenrundvlees kun je herkennen aan de transparante verpakking met een Waddenrundvlees etiket.

Bereiding Waddenburger & Waddentartaar
Verhit de boter en of olie. Bak de burger of tartaar in 5-7 minuten gaar. Keer het vlees regelmatig.

Bereiding Waddensaucijs
Verhit de boter en of olie. Bak de saucijs in 10-15 minuten gaar. Keer het vlees regelmatig.

Bereiding Waddengehakt
Voeg zout en of peper toe of andere kruiden. Verhit de boter. Afhankelijk van hetgeen u maakt van het gehakt is de baktijd. Wilt u het gehakt door de pasta doen bijvoorbeeld roerbak het dan in circa 10 minuten gaar en bruin. Voor een burger of gehaktbal bakt u het Waddengehakt in 15-18 minuten. Let op keer de burger of de gehaktbal regelmatig.

Bereiding Waddensteak (ongerijpt)
Verhit de boter en of olie. Bak de steak in 3 minuten om en om gaar. Laat het vlees even rusten voordat je het aansnijdt.

De keten

Waddenrundvlees is een initiatief van de Waddenvlees-groep. Het Waddenrund team selecteert de boeren. De Slagers van Familiebedrijf Weidenaar uit Dokkum maken er vervolgens de lekkerste producten van.

Verkrijgbaarheid

Het Waddenrundvlees is verkrijgbaar bij Poiesz Supermarkten en bij de Albert Heijn winkels in het Noorden. Wilt u dit bijzondere en lekkere vlees in uw winkel neemt u dan contact op met Jouke Jongsma via 06 – 22 43 86 69 of mail naar jouke@friesedrogeworst.nl.