Interview met Wini Weidenaar door Lydia van Punt FRL

“Vroeger verkocht je worst voor op tafel bij een verjaardag. Tegenwoordig kun je er zoveel meer mee als je door recepten heen spit,” vertelt Wini Weidenaar van Familiebedrijf Weidenaar. “Mijn pake en beppe richtten Weidenaar in 1927 op. Toen was het een slagerij met winkel. Inmiddels zijn we behoorlijk gegroeid en hoewel veel mensen denken dat we zijn begonnen met droge worst, was dat eigenlijk met vlees. En de manier waarop is wel bijzonder,” lacht Wini.

weidenaar-winiworst-tmb-1400

“Mijn ouders gingen vroeger vaak op vakantie naar Schiermonnikoog. Daar zat één supermarkt en het vlees dat ze daar verkochten vond mijn vader ‘verschrikkelijk’. Op een dag zei mijn vader tegen de eigenaar ‘ik kom hier nooit weer als jullie geen ander vlees gaan verkopen’. Die man stond perplex en vroeg wie mijn vader was. Nadat mijn vader vertelde dat hij slager was, zei de eigenaar ‘als jij denkt dat je het beter kan dan moet je het maar regelen.’ Zo gezegd, zo gedaan. Anjum lag op de route, dus ook daar stapte mijn vader de supermarkt binnen. En dat was eigenlijk het moment waarop we begonnen met het leveren van vlees aan supermarkten en het Weidenaar van nu vorm kreeg. Behoorlijk brutaal, maar dat past wel bij mijn vader. Hij is niet op zijn mondje gevallen.” Dit alles speelde zich al af in 1989.

Weidenaar is een echt Fries familiebedrijf, maar levert inmiddels door heel Nederland. “In 1999 sleepte mijn vader het eerste contract met een grote supermarktketen, voor wie het nog kent Nieuw Weme, in de wacht. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het kostte hem zeven jaar,” vertelt Wini. “Een regionale speler was vrij nieuw voor zo’n grote keten en daar hadden ze maar weinig vertrouwen in. Elk half jaar ging mijn vader naar het hoofdkantoor om ze van onze producten te overtuigen. Na het zoveelste bezoek zeiden ze ‘nou toe maar dan, begin maar met leveren’. En dat ging zó goed.”

Wini heeft een aardje naar haar vaartje, want als zij haar zinnen ergens op gezet heeft, is ook zij heel vasthoudend. “Ik wilde heel graag aan de Albert Heijn leveren, maar het kwam maar niet van de grond,” vertelt Wini. “Ik stond op een beurs toen er ineens vier mannen naar mij toekwamen.” “Ben jij één van Weidenaar?” Waarop Wini antwoordde: “Ja, maar wie zijn jullie dan?” “Dat komt zo wel”, reageerde één van de mannen. Daar was Wini het niet mee eens. “Ik wil graag weten met wie ik spreek”, was haar reactie dan ook. “Wij zijn van de Albert Heijn.” O.

“We leverden op dat moment aan twee van hun winkels vlees en de mannen waren daarvan op de hoogte. Ze kenden ons bedrijf niet en dus mocht dit officieel niet, daarom nodigde ik ze uit bij ons op het bedrijf. Ze kwamen - weer vier man sterk - langs en vielen van de ene verbazing in de andere en we kregen - na zeven jaar (!) - toestemming om in heel Fryslân vlees te gaan leveren. Langzaam kwamen Groningen en Drenthe daarbij. Inmiddels mogen we tot aan Apeldoorn leveren.”

“Onze kracht is dat we vierkant achter ons product staan én dat we enorm breed zijn. Zo zijn we ook begonnen met het produceren van biologische droge worst en vleesproducten, nadat er veel vraag vanuit de Randstad kwam.” De marges liggen lager en het maken van biologische droge worst brengt veel (extra) werk met zich mee. Waarom vinden ze biologisch dan toch zo belangrijk? “Het gaat ons vooral om het duurzame en het diervriendelijke aspect. We maken vlees, dat is niet heel goed voor het milieu, dat weten we. Daarom zijn we er heel bewust mee bezig hoe we dat dan wel op een zo goed mogelijke manier kunnen doen. We voelen ons maatschappelijk verantwoordelijk voor de wereld om ons heen. Zowel voor de dieren als voor de uitstoot van CO2. Zo produceren we 60% van onze energie zelf, door zonnepanelen en een warmtekrachtkoppelingssysteem.”

Voor het negentigjarige jubileum van Weidenaar hebben ze de weidenaar.frl/actie pagina gelanceerd. “We geven elke maand negentig worsten weg en dat levert hele leuke reacties op!”, vertelt Wini enthousiast. “Om deel te nemen kunnen mensen het bonnetje van de door hun gekochte Weidenaar worst uploaden of opsturen en hun gegevens achterlaten. En dan kiezen we elke maand een winnaar. We krijgen allemaal leuke kaartjes en verhalen binnen.” Wini leest een kaartje voor: Onze hele familie is verzot op de worst van Weidenaar. Regelmatig zagen we jullie vrachtauto voorbij rijden en dat wekte onze nieuwsgierigheid. Na de eerste keer proeven waren we verkocht en tegenwoordig staat de worst vast op ons boodschappenbriefje. “Zulke verhalen zijn zo leuk,” lacht Wini. Op naar honderd jaar Weidenaar!

Tekst & Foto: Lydia Siderius van in2media voor Punt FRL
Interview met: Wini Weidenaar

blog comments powered by Disqus